Slik beskytter du deg mot WannaCry og liknende type cyberangrep

Slik beskytter du deg mot WannaCry og liknende type cyberangrep
Lesetid: 2 minutter

Wanna Decryptor, mest kjent som WannaCry, er navnet på det massive cyberangrepet som har herjet internett denne helgen.

WannaCry låser filene dine med kryptering

WannaCry er et program, eller virus, av typen ransomware, som ifølge EuroPol har rammet i overkant av 200.000 maskiner i over 150 land. Dermed er dette det største angrepet av sitt slag vi har sett.

Nå har spredningen av denne utgaven av WannaCry minket betraktelig siden lørdag, men eksperter frykter at nye versjoner av viruset skal skape problemer i tiden fremover.

Kort fortalt er ransomware en type programvare eller virus som krypterer filene på en datamaskin, slik at du ikke får tilgang til de.

Når filene er kryptert vil det kreves en nøkkel for å få åpne krypteringen. Denne nøkkelen får du bare tilgang til ved å betale løsepenger til de som står bak viruset. Ofte skal disse pengene overføres i den digitale valutaen BitCoin, som gjør det ekstremt vanskelig å spore opp bakmennene.

Ta forhåndsregler og oppdater Windows regelmessig

Hvis du ikke har tatt forhåndsregler og du blir infisert, er det dessverre lite du kan gjøre når filene dine først har blitt kryptert.

Noen av forhåndsreglene vi anbefaler alle å ta er som følger:

Regel 1: Hold Windows oppdatert. Microsoft slipper regelmessige oppdateringer, og det er ikke uten grunn. WannaCry benytter seg av et sikkerhetshull som ble egentlig tettet i en oppdatering sluppet for snart to måneder siden, men viruset rammet da altså mange av de som ikke hadde installert denne.

Regel 2: Bruk et antivirusprogram, og hold det oppdatert.

Regel 3: Ta backup av filer regelmessig. Det er ikke alltid tilstrekkelig å holde operativsystem og antivirusprogramvare oppdatert. Systemet ditt kan i verste fall likevel bli infisert. Skulle du være så uheldig er det viktig å ha tilgang til backup av filene dine, slik at du kan hente de frem etter en eventuell reinstallasjon av Windows.

For oss innebærer en god backuprutine at man har tilgang og mulighet til å hente frem eldre versjoner av filene sine, og ikke benytter seg av skylagringsløsninger ála Dropbox og lignende til å ta backup. Disse løsningene synkroniserer filer mellom din PC og skyen regelmessig, og i verste fall vil krypterte filer bli lastet opp til skyen. Da vil det ikke hjelpe å hente disse frem igjen etter reinstallasjon av Windows, ettersom filene fortsatt er kryptert.