Google vil straffe nettsider som laster treigt: Hva betyr det for deg?

Google vil straffe nettsider som laster treigt: Hva betyr det for deg?
Lesetid: 3 minutter

Google skriver på sin egen blogg at de nå jobber med alternative løsninger for å merke nettsider som er treige, men også de som laster raskt. Disse sidene vil bli tydelig merket slik at brukerne enkelt kan se det. Hvilken betydning har dette for deg og din nettside?

Google jobber hele tiden for å forbedre brukeropplevelsen på internett

Google har alltid vært opptatt av hastighet, og jobber hele tiden med å kunne gi brukerne det de er ute etter umiddelbart. Dessverre kan man treffe nettsider som er utrolig treige, og det er dette Google vil forbedre. Nettleseren til Google, Chrome, vil snart kunne sende treige nettsider i skammekroken med et merke som informerer brukeren om at de nettsidene ikke laster fort nok. Men, dette betyr også at gode nettsider som laster hurtig vil bli tydelig belønnet.

I blogginnlegget skriver de at prosjektet enda er i en tidlig fase, men at de undersøker nøye hvilke løsninger som vil passe best, og hvilke som vil gi mest mening for brukerne.

Raske nettsider vil bli tydelig belønnet

Google skal se på alternativer til løsninger for å best kunne opplyse brukerne om nettsidene de er inne på er raske og godt optimalisert, eller treige og dårlig optimalisert. De ønsker angivelig å sette fokus på hvordan nettsider lages og optimaliseres for bruk. Google skriver at de vil merke nettsider for brukeropplevelser av god kvalitet, som kan inkludere signaler som overgår kun lastehastighet.

De sier at de bedømmer om en nettside laster kjapt eller treigt med å se på historikken over ventetid på innlastingen av siden (hvor lang tid det tar før en side laster inn), og så klart hvordan nettsiden oppfører seg på ulike nettverk og enheter.

Hva slags merking blir det?

De er enda ikke helt sikre på hva slags merking de vil bruke. De vil se på et antall av Googles overflater, inkludert lastesiden (splash screen), og innlastningsbar. På bildet under ser du at de kan f.eks. legge inn en grønn innlastningsbar på nettsider som laster raskt, eller legge inn en advarsel hvor det står «Usually loads slow» («Laster som regel tregt») på innlastningssider.

Google flagger nettsider som laster treigt
Bildet er hentet fra Google

Hvilken betydning har dette for deg?

At Google nå legger til indikatorer på en nettsides lastehastighet, vil bli veldig hjelpsomt for brukere. Da vil de kunne velge nettsider som laster raskt og som fort gir den informasjonen de leter etter. For deg med en egen nettside vil dette bety at hvis nettsiden ikke er optimal (dårlig webdesign, treg innlastning o.l.), får du en smell fra Google, og nettsiden din vil til slutt rangere dårligere og potensielle kunder går heller til en konkurrent fordi konkurrentens nettside var markert med god lastehastighet og rangerte høyere.

Dette vil forhåpentligvis gi eiere av nettsider det lille «kicket» til å optimalisere nettsiden deres og ha et godt webdesign for bedre merking.

Kort oppsummert

Googles nye prosjekt vil markere nettsider som enten har god eller dårlig lastehastighet. Hvordan de skal markere det, er litt i det blå. De har prøvd ulike løsninger, men skal se om det finnes flere og bedre alternativer for merkingen. Om din nettside allerede fra før rangerer godt og har god hastighet når merkingen begynner, vil den bli belønnet med å fortsatt kunne rangere godt da flere brukere heller trykker seg inn på siden din, enn til en konkurrent med en tregere lastehastighet.

Er nettsiden din treig, vil dette nye verktøyet til Google kanskje få deg til å vurdere å optimalisere nettsiden din; og hvis du ønsker en ny, rask og bedre nettside, vil vi gjerne hjelpe deg.

Takk for at du tok deg tid til å lese.

Mvh,
Christine Eilertsen
Lærling, Glemmen Medieproduksjon