WordPress 5.5 – Er du klar?

WordPress 5.5 – Er du klar?
Lesetid: 4 minutter

WordPress 5.5 ble sluppet 11. august og er den andre store oppdateringen fra WordPress i 2020. Dette er en oppdatering stappet med splitter nye funksjoner og forbedringer. Det er mange funksjoner vi har ventet på lenge, og flere forbedringer av blokkverktøyet i WordPress (også kjent som Gutenberg).

Vi vil i dette innlegget fortelle om noen av de mange funksjonene som er nye i WordPress 5.5, og det er en del!

Redigering i blokkverktøyet

Det nye blokkverktøyet (Gutenberg) ble introdusert først i WordPress 5.0, og skulle gjøre det lettere å redigere innhold på hjemmesiden din. Siden den gang har hver nye WordPress-oppdatering kommet med forbedringer til dette verktøyet.

I 5.5 har det ikke bare blitt noen endringer i brukergrensesnittet i blokkverktøyet, vi blir også introdusert for mønsterblokker og blokk-katalogen.

Endringer i brukergrensesnittet i blokkverktøyet

Det som er lettest å legge merke til i den nye oppdateringen er de visuelle endringene i blokkverktøyet. Det er nå mer synlige kanter og tydeligere fremheving av blokker, som skal gjøre blokkverktøyet enklere å bruke.

Flytting av blokker

Verktøylinjen i blokken har nå fått tydeligere pil-ikoner som flytter boksen opp eller ned – disse var tidligere plassert på venstresiden av blokken.

«Drag and drop»

«Drag and drop»-funksjonen av blokker har blitt bedre med blant annet klarere vertikal sortering i «drag and drop» og en liten «drag»-chip erstatter det klonet elementet. «Scroll on drag» har også blitt smoothere.

Lettere å kopiere og lime inn blokker

WordPress har også forbedret copy/paste for blokkene. Det har blitt lettere å kopiere, kutte og lime inn enkle blokker.

Nytt panel for å legge inn blokker

Når du skal legge inn nye blokker nå, vil du se kategorier, kolleksjoner, support for mønstre, og søkefunksjon for blokker i panelet. Ikonene er også oppdatert.

Mønsterblokker

Det fantes allerede blokker du kan bruke på nytt og grupper som tillot brukere å lagre blokkene de brukte mest for å kunne bruke de på nytt.

I 5.5 introduseres mønsterblokker, dette er blokker som er ofte bruk med forhåndskonfigurerte innstillinger. Disse kan du legge inn umiddelbart.

Mønsterblokker hjelper deg med å enklere og raskere sette opp en layout, som holder et kontinuerlig utseende over hele nettsiden din. De lar deg legge inn rutinerte elementer i innleggene dine eller på sidene dine. Det er noen få som er tilgjengelige i 5.5. Etterhvert som WordPress-temaer og plugins registrerer sine egne blokker, vil det bli flere tilgjengelig.

Blokk-katalogen

Blokk-katalogen vil definitivt forbedre opplevelsen av skrivingen din. Katalogen vil vise plugins som kan legge til nye blokker i redigeringsverktøyet ditt.

Når du skal legge inn en ny blokk, velger du «Legg inn blokk», velg søkefeltet og skriv inn hvilken type blokk eller hva slags funksjon du ønsker. Om det ikke eksisterer en blokk som matcher søkeordet, vil du få opp forslag til andre blokker som kan ha lignende funksjoner.

Bilderedigering

Vi vet at WordPress alltid har hatt mulighet for bilderedigering, men nå har du muligheten til å redigere bilder i selve blokkverktøyet. Dette betyr at du ikke trenger å åpne bildet i media biblioteket. Du kan enkelt skalere, endre bildestørrelse, rotere bildet (med mer) mens du fortsatt er i blokkverktøyet. Dette vil spare deg for en del tid.

Det er en hake, og det er at dette ikke vil fungere på alle bildene dine, da dette er basert på den standard bilde-blokken. Skal du ha bilder i en annen blokk, må disse redigeres i media biblioteket.

Lazy-load av bilder

For å øke nettsidens lastehastighet, anbefaler man å lazy-loade bilder. I 5.5 er dette nå satt inn som standard for bilder på nettsider.

Ved lazy-load menes det at bilder på nettsiden ikke lastes inn før brukeren scroller nedover mot bildet.

En forbedret forhåndsvisning av innhold

Det er fra før enkelt å se hvordan det du skriver inn i blokkverktøyet vil se ut. Forhåndsvisningen av innholdet du lager er en god funksjon slik at du kan være sikker på at alt ser riktig ut før du publiserer. Nå i 5.5 har det også blitt mulig å forhåndsvise innholdet på ulike skjermstørrelser, som desktop, nettbrett og mobil.

Dette er en funksjon du virkelig burde dra nytte av, ettersom mobiltrafikken på nett stadig øker.

Standard XML-sidekart for bedre SEO

I 5.5-oppdateringen vil WordPress generere egne XML-sidekart. WordPress fungerer fra før bra for søkemotorer, men de nye XML-sidekartene hjelper enda mer.

Dette er en fil for søkemotorer, som gir de en «veibeskrivelse» for å navigere nettsiden din. Slik kan de indeksere både sider og innlegg, og dette vet vi er viktig for god SEO.

Siden XML-sidekart nå blir standard i WordPress, vil mer enn 1 / 3 nettsider der ute ha disse aktivert!

Automatiserte oppdateringer for plugins

Enda en ny funksjon i WordPress 5.5 er at du nå kan skru på automatiserte oppdateringer for plugins! Dette er ikke skrudd på som standard, så hvis du ønsker det må du skru det på selv, på de plugins det gjelder. Du gjør det på samme sted som du legger inn og aktiverer/deaktiverer plugins (utvidelser på norsk) i kontrollpanelet. Der er det nå en ny fane som heter «Automatiske oppdateringer» og her kan du velge hvilke plugins som skal ha automatiske oppdateringer.

Å automatisk oppdatere plugins kan føre til feil eller bugs på nettsiden, så du burde ikke aktivere dette før du har tatt en vurdering på om du vil risikere feil mot å ha plugins som er oppdaterte til enhver tid.

Om du har en leverandør av nettsiden din, burde du overlate oppdatering av plugins til dem og vurdere en webmasteravtale.

Er du klar for WordPress 5.5?

Det er mange nye og spennende funksjoner som har kommet i 5.5-oppdateringen, og her har vi bare fortalt om noen av de. Det er mange store og små endringer i 5.5, og vi gleder oss til å bli bedre kjent med denne versjonen!