Nettside-pris i 2021: Hva koster en nettside?

illustrasjonsbilde-nettside-pris-2021
Lesetid: 8 minutter

Hva koster det med en ny nettside i 2021? Man finner utallige blogginnlegg og artikler om nettside-pris på internett. Vi har tidligere også skrevet om dette i et blogginnlegg fra 2019. Det er lett å tro at det finnes faste priser på nye nettsider, og til en viss grad gjør det det. Derimot er den mange flere faktorer og spørsmål som må tas hensyn til når man stiller spørsmålet: «Hva koster det med en ny nettside?». Jeg skal i dette innlegget prøve å gi deg svaret på dette, og samtidig forklare litt om hvordan vi som webdesignere svarer på det samme spørsmålet.

Hvis du ikke har lyst eller ork til å lese hele innlegget kan du bruke denne oversikten til å navigere. Trykk enkelt og greit på temaet du vil lese om. Bruk gjerne også vår priskalkulator nederst på siden dersom du er interessert i et uforpliktende tilbud.

Hva er det din bedrift ønsker å oppnå med en ny nettside?

Hvem er deres målgrupper?

Design og utseende

Teknologi og sikkerhet

Innhold og innholdsproduksjon

Hva kan eller hva ønsker dere å gjøre selv?

Har dere tenkt til å markedsføre siden nå eller i fremtiden?

Når skal nettsiden være klar, ferdig og levert?

Hvordan finne riktig byrå for jobben?

Priser

Oppsummering

Priskalkulator

Hva er det din bedrift ønsker å oppnå?

Det aller første du må tenke når du gjør research på nettside-pris er nettopp dette. Hva er deres bedrift ønsker å oppnå? Hva er målet med nettsiden? En nettside er ikke bare en nettside – som en plakat man henger opp og ikke tenker mer på. Det er avgjørende for deres suksess at den er konstruert for å hjelpe dere med å nå deres mål, og ikke bare for å se fin ut. Det er etter min mening bortkastet tid og energi.

Dersom du skal investere i en ny nettside er det derfor viktig at det blir gjort en grundig behovsanalyse for å kartlegge ditt behov og ditt ønske, samt å finne en måte å få disse til å sammentreffe. Hvert eneste nye kundeforhold og prosjekt vi går inn i begynner med en grundig behovsanalyse for å både bli bedre kjent med hvordan du som kunde tenker, og for å finne beste mulig løsning for å dekke dine behov og møte dine ønsker. Vårt mål er å kunne levere en nettside-løsning til en pris du er komfortabel med, som du er stolt av, og som tiltrekker seg og engasjerer de riktige kundene.

Hvem er deres målgrupper?

Slik jeg nevnte ovenfor vil en estetisk flott nettside kun være bortkastede penger dersom den ikke tiltrekker seg deres målgruppe. Se for deg en flott nettside til en skyhøy pris som mangler åpningstider og besøksadresse. Eller en nettbutikk som mangler bilder på varene sine. Ja, det hender at nettsider eller nettløsninger som blir kjøpt inn rett og slett ikke leverer det bedriften ønsker å oppnå på grunn av slike grunnleggende feil. Det er derfor viktig å kartlegge hvem du skal kommunisere med, hvem som er dine målgrupper. Derfor går vi gjerne nøye gjennom dette sammen med deg for å sikre at din nye nettside blir bygd med tanke på hvem dine målgrupper er, og mulige målgrupper i fremtiden.

Design og utseende

For de aller fleste vil design og utseende være mesteparten av den opplevde verdien av nettsiden de har kjøpt inn. En flott nettside med pent og custom design kan se og oppleves dyr ut. Men det viktigste er faktisk ikke hva du selv syntes om nettsiden, men hvordan sluttbrukerne opplever og bruker den. Riktig kombinasjon av fargevalg, plassering av tekst og menyer, og ikke minst brukervennlighet er derfor uhyre viktig. Dette er et område hvor vi som webdesignere har mye erfaring og kompetanse. Gjennom lansering av hundrevis av nettsider har vi fått et øye for hva som virker og ikke virker, og kan ofte starte prosjekter med «løpefart». Det jeg prøver å si her er at et godt design ikke trenger å koste skjorta hvis det er nøye planlagt og konstruert med tanke på hva dere ønsker å oppnå med siden, og hvem den skal tiltrekke.

Teknologi og sikkerhet

Det finnes mange forskjellige plattformer å lage nettsider på. For eksempel: Wix, Squarespace eller WordPress. Hvilken man velger kan ha mye å si for prisen man ender opp med. Det er mulig å lage egne nettsider og nettbutikker selv gratis eller til veldig lav pris. På den andre siden kan man ende opp med et stort prosjekt til flere hundre tusen. Det heter seg at «man får det man betaler for», og det stemmer som regel.

Teknologien de rimeligste nettsidene er bygget på, er ofte lite skalerbare og vanskelige å markedsføre digitalt. De er i tillegg, noe som veldig mange ikke tenker på, ofte ikke godt nok sikret mot angrep. Her gjelder det å ikke gå for den raskeste og billigste løsningen, men heller bruke litt tid på å finne den løsningen som gir deg ønsket resultat. Du må også ha i bakhodet at integrasjoner til kasse- og regnskapssystemer og andre tredjeparts plug-ins vil komme i tillegg. Det samme gjelder for sikkerhet, som bare blir viktigere og viktigere fremover i dagens digitale samfunn.

nettside-pris-2021-3

Innhold og innholdsproduksjon

Dessverre opplever vi at innhold på nettsider blir ofte undervurdert eller rett og slett oversett når man skal lage en ny nettside. Mange tenker at «jeg kan jo skrive dette selv», uten å vite hvordan man skriver tekst som fanger leserne, eller som søkemotorer vil anse som verdifullt. En nettside med lite engasjerende innhold som Google ikke liker kan være så pen den vil, men den vil fortsatt ikke kunne gi deg flere lesere eller økt salg. Igjen så kommer vi tilbake til første punkt; Hva ønsker du å oppnå med nettsiden?

Når det kommer til innholdsproduksjon anbefaler vi at man tar en seriøs titt på å samarbeide med en tekstforfatter. Dette vil gi tekst og innhold på nettsiden din et ekstra løft som kan være det du trenger for å lykkes.

Innhold er ikke bare tekst, men vil også være bilder og videoer som publiseres på nettsiden. Kostnader knyttet til dette vil variere avhengig på hva du trenger eller måtte ønske å betale for. Produksjon av foto og video kan være en kostbar affære å leie inn, så her må man veie opp kostnad mot nytte. Dersom du derimot har stort nok budsjett til dette, er det ingen grunn til å ikke kjøre på med profesjonelle bilder og video for å sprite opp hjemmesiden din.

Hva kan dere eller hva ønsker dere å gjøre selv?

Generelt sett anbefaler jeg ikke at man bygger nettsiden sin selv. Unntaket er dersom man ikke har råd til det. Eller hvis du har erfaring og tid til det. Det skader derimot ikke å gi det er forsøk, men vær klar over at det kan koste deg mer enn det smaker.

Et annet viktig moment som ofte blir glemt er vedlikehold og drift av nettsiden. Mange tenker at en nettside er noe man kjøper en gang, og ikke tenker noe mer på det. I disse tilfellene tenker også mange i ettertid at dette er noe de kan ta seg av selv, men det er oppgave man ikke skal begi seg ut på med mindre man virkelig vet hva man gjør.

Når det gjelder vedlikehold og drift kan man si at det ofte kan bli dyrt å gjøre det billig. I verste fall risikerer man at nettsiden slutter å fungere. Nettsiden kan bli hacket eller infisert av virus, og man faller lenger og lenger ned i søkeresultatene over tid. Her er det mange måter å havne i helvete på, for å si det sånn. Man risikerer at den nye dyre nettsiden man nylig har gått til innkjøp av råtner fra innsiden, og må erstattes med en ny etter relativt kort tid. Det kan bli dyrt.

De fleste bedrifter ønsker ikke å bruke tid og energi på å ta seg av drift og vedlikehold selv. Vi tilbyr derfor webmasteravtaler fra noen hundrelapper i måneden opp til flere titalls tusen per måned. 9 av 10 av våre kunder velger å gå for denne løsningen. Hva slags avtale du trenger avhenger, igjen, på hva du ønsker å oppnå med siden. Eksempelvis vil kostnader øke dersom du ønsker digital markedsføring, eller at nettsiden er i konstant utvikling.

Har dere tenkt til å markedsføre siden nå eller i fremtiden?

Dette vil i hovedsak gjelde mest for bedrifter som tilbyr varer og tjenester til privatmarkeder. Mest sannsynlig vil formålet med deres nettside være å øke salget. Nettsider som skal selge varer og tjenester krever en noe annerledes konstruksjon enn offentlige nettsider eller informasjonssider. Videre kan man dele strategien inn i SEO, SoMe eller betalt annonsering, disse krever også litt forskjellige typer rammeverk, men spiller best på lag sammen.

Digital markedsføring er et for stort tema til å ta alt her og nå, men kort sagt så kan det være lurt å ha dette i bakhodet når du skal gå til innkjøp av en ny hjemmeside. Hvis du ikke skal selge på nett nå, skal du kanskje det i fremtiden? Spør oss gjerne om forskjellige typer digital markedsføring, og hvilke som kan være riktig for deg og din bedrift.

Når skal nettsiden være klar, ferdig og levert?

Nettsider tar tid å bygge opp. Det finnes deler av nettsider som ofte kan flyttes fra en gammel side, eller som er hyllevare. Det er derimot sjeldent en kliss ny nettside kan leveres på veldig kort first. Prisen vil typisk også variere avhengig på hvor fort du trenger den ferdig.

Vi forstår at det noen ganger kan haste med å få på plass en ny nettside, så vi tar gjerne en uforpliktende prat om dine ønsker og behov. Oftest klarer vi å levere en flott ny nettside innen 72 timer dersom du allerede har mye av innholdet klart.

nettside-pris 2021

Hvordan finne riktig byrå for jobben?

Her finnes det kort sagt ikke noen fasit. Gjør godt med research, se på byråets referanser, hvem har de jobbet med og om de er fornøyde. Sjekk om byrået har tidligere erfaringer med den type prosjekt eller nettside du er ute etter. Enda et godt tips er å se nøye på vilkårene byrået stiller; vil nettsiden, innholdet og domenet være ditt eie eller ikke ved avsluttet samarbeid? Har byrået mistenkelig lang bindingstid? Prøver de å selge deg ting du vet du ikke trenger? Den type ting.

Det å finne riktig byrå kan være en lang prosess, men det lønner seg oftest å bruke litt ekstra tid på å føle deg frem til det byrået, og ikke minst menneskene, du føler passer best for deg. Mitt beste tips er å gjøre seg bevisst på hvilke muligheter du har og gå for den samarbeidspartneren du har best magefølse på, fremfor å fokusere utelukkende på pris.

Priser

Jeg nevnte tidligere at det «kan bli dyrt å gjøre det billigst mulig», og jeg har nevnt at «man får det man betaler for». Dette er noe jeg selv mener man burde leve etter, fordi det som oftest stemmer. Et konkret eksempel er webutvikleren i utlandet som kan gjøre jobben for halve prisen, men som ikke kan norsk, eller som lever i en annen tidssone enn deg. Nettsider og prosjekter som dette ender som regel i mer trøbbel enn penger spart, som du allikevel må bruke på å få rettet feil.

Likeså skal man ikke alltid tenke at den dyreste løsningen er den beste. Husk at en nettside til 10 000,- kan koste deg dyrt dersom den ikke gir noe avkastning. På den andre enden av skalaen vil en nettside til mer enn 100 000,- for en bedrift som ikke selger for mer enn dette i året heller ikke være lønnsomt. Nettsider koster masse penger, så det er opp til deg å avgjøre hvor stort budsjett du vil ha satt av til det. Dette er noe vi vil hjelpe deg med under behovsanalysen. Vi selger ikke for å tjene mest mulig penger, vi er opptatt av å skape verdi og langvarige kundeforhold.

Oppsummering

Som du nå sikkert skjønner, vil priser på nettsider variere veldig på hvem som leverer, hva du er ute etter, og hvor mye du er villig til å betale. Du har her fått noen punkter du kan ta med deg videre i jakten på den perfekte nettsiden; design, teknologi, innhold, målgrupper, markedsføring, tidsperspektiv, og aller viktigst er hva du ønsker å oppnå?

Ikke heng deg opp i kroner og øre, følg magefølelsen og velg noen som passer deg og ditt behov.

Priskalkulator

Vi kan godt fortelle deg hva din nye nettside vil koste. Fyll ut skjemaet for vår priskalkulator, helt uforpliktende, så vil vi ta kontakt med deg.